Coranimo logo

Dierenartsencentrum Coranimo

Bij spoed altijd eerst bellen

Het belang van een goede tandhygiëne

Een goede tandverzorging is belangrijk voor een optimale gezondheid en levenskwaliteit van jouw dier. Onbehandelde aandoeningen in de mond kunnen zeer pijnlijk zijn en aanleiding geven tot ernstigere aandoeningen zoals hart-, lever- of nierproblemen.

De gevoeligheid voor tandproblemen is deels genetisch bepaald, maar ook leeftijd, gedrags- en omgevingsfactoren hebben een belangrijke invloed.

Veel voorkomende problemen

Tandplak

Tandplak is een zachte laag die bestaat uit o.a. bacteriën, speeksel, voedselresten en calcium. Deze onderdelen vormen een biofilm die zich vasthecht aan de glazuurlaag van de tanden. Deze laag kan je zelf verwijderen door de tanden te poetsen.

Tandsteen

Tandsteen is een harde laag en ontstaat door een ophoping van tandplak. Tandsteen is voornamelijk samengesteld uit anorganische verbindingen zoals kristallijne zouten, maar deze laag wordt bedekt door een actieve laag van bacteriële plak. De vorming van nieuwe tandsteen gebeurt door mineralisatie van deze actieve laag. In tegenstelling tot tandplak is het niet mogelijk om tandsteen te verwijderen door het poetsen van de tanden.

Voor het verwijderen van tandsteen moet uw dier langs bij de dierenarts. Met een ultrasoon reinigingsapparaat wordt het tandsteen verwijderd van de tanden. Deze ingreep gebeurt onder narcose.

Tandvleesontsteking (gingivitis)

De verspreiding van tandplak en tandsteen onder het tandvlees zorgen voor irritatie. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie van de zachte weefsels rondom de tanden

Parodontitis

Wanneer tandsteen zich opbouwt onder het tandvlees zullen de bacteriën die aanwezig zijn in deze tandplak een cyclus inzetten waardoor schade wordt veroorzaakt aan het steunweefsel rond de tanden. Parodontitis kan leiden tot schade aan de tandkas, vernietiging van omliggende weefsels en uiteindelijk ook tandverlies.

Preventie

Laat het gebit van uw dier jaarlijks controleren door de dierenarts, op deze manier kunnen eventuele tandproblemen snel worden opgespoord.

Wat kan je thuis doen?
  • Poetsen van de tanden: Poets de tanden van uw dier dagelijks. Gebruik hiervoor een tandpasta die speciaal ontwikkeld is voor dieren.
  • Aangepaste voeding: Kies voor droge voeding/ brokjes. Het kauwen op de brokjes heeft een gelijkaardig effect als het poesten van de tanden met een tandenborstel. Hierdoor is er minder ophoping van tandplak
  • Mondwater: dit kan toegevoegd worden aan het drinkwater van uw hond of kat. Dit product maakt calcium vrij uit het speeksel. De mondbacteriën nemen calcium op i.p.v. suiker. Dit voorkomt tandplak en halithosis
  • Enzymatische kauwstrips: kauwstrips bevorderen het natuurlijke kauwgedrag van uw hond. Dit bevordert de mechanische en enzymatische reiniging van het gebit en verlaagt zo de kans op tandplak.