Help, mijn huisdier heeft vlooien!

Vlooien zijn één van de meest voorkomende ectoparasieten bij onze huisdieren. De vlooien die u ziet op uw huisdier zijn echter maar een klein onderdeel van het probleem. Ook de omgeving waarin uw dier leeft zal besmet zijn met eitjes en larven. Hierdoor is het bestrijden van vlooien vaak een lastige en moeilijke opgave.

Om deze vlooienplaag bij uw thuis effectief te kunnen bestrijden, zijn er een aantal belangrijke dingen die u moet weten. Hieronder geven wij meer informatie over de levenscyclus van de vlo en hoe het probleem effectief aan te pakken.

Levenscyclus van de vlo

Uw huisdier raakt besmet met vlooien vanuit zijn omgeving. Op uw dier zal u enkel de volwassen vlooien terugvinden.

Nadat een vrouwtje bloed heeft gezogen, kan ze eitjes beginnen leggen in de vacht van uw dier. Deze eitjes vallen van de vacht en komen zo in de omgeving terecht. Na 2 tot 4 dagen komen uit deze eitjes larven. Deze larven zijn zeer klein en zal je zelden of nooit waarnemen in de omgeving. Ze zullen zich verstoppen op donkere plaatsen en ze voeden zich voornamelijk met de uitwerpselen van de volwassen vlo. Na 2 tot 3 weken zal de larve zich verpoppen. In deze pop is de vlo goed beschermd tegen heel wat externe factoren. Ze kan zelfs tot 1 jaar overleven in dit stadium!

De pop zal uitkomen onder invloed van trillingen (stofzuigen, beweging van mensen/dieren, …) Deze vlo zal dan opnieuw vanuit de omgeving op uw huisdier springen.

De vlooien die u ziet op uw huisdier zijn dus maar een klein onderdeel van het probleem. De eitjes, de larven en de pop bevinden zich in de omgeving. Om een vlooienprobleem effectief aan te pakken dient u dus ook de omgeving te behandelen. Bovendien is het bestrijden van vlooien vaak een langdurige en lastige opgave. Daarom raden wij aan om steeds preventief te handelen!

Behandeling

Een goed bestrijdingsmiddel voor vlooien moet veilig zijn voor uzelf en uw huisdier. Het is bovendien ook makkelijk toe te dienen.

Er bestaan verschillende methoden om uw huisdier te behandelen tegen vlooien. U kan kiezen voor een halsband, tabletten of pipetten voor in de nek. U kan steeds bij ons terecht indien u meer informatie wenst omtrent de behandeling van uw huisdier. Alle producten zijn te verkrijgen op onze praktijk.

Indien u het probleem met deze behandeling niet onder controle krijgt, dient u ook de omgeving te behandelen. Alle plaatsen waar uw dier komt, kunnen besmet zijn: matten, zetels, dekens, …

U start de behandeling van de omgeving door alle ruimtes waar de hond of kat is geweest grondig te stofzuigen. Deze trillingen zullen ervoor zorgen dat jonge vlooien uit de pop komen. Vervolgens dient u de omgeving te behandelen met een omgevingsspray. Deze spray zal de volwassen vlooien direct doden en zal er bovendien ook voor zorgen dat de larven niet kunnen verpoppen.

Deze spray brengt u aan op dekens, matten, kussens, zetels, spleten, kieren, … De meeste van deze producten moeten een bepaalde tijd kunnen inwerken. Tijdens deze periode mogen zowel uzelf als uw huisdieren niet in deze ruimte komen. Het is belangrijk om daarna de ruimte voldoende te laten verluchten. Gebruik deze spray zeker niet in een ruimte met aquaria. Dit product is zeer giftig voor vissen.

Deze behandeling dient u meerdere keren te herhalen zodat alle poppen en larven uit de omgeving verdwijnen. Het kan wel 2 tot 6 maand duren voor alle vlooien uit de omgeving verdwenen zijn.

Help, mijn huisdier heeft vlooien!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x