Tips & tricks: medicatie bij de kat

Medicatie geven bij een kat is niet altijd even gemakkelijk. Het kan een hoop stress met zich meebrengen voor zowel het baasje als de kat zelf. Zeker als dit voor een langere termijn of zelfs levenslang gegeven moet worden.

Daarom geven we  graag enkele handige tips mee om dit moment voor uzelf en de kat aangenamer te maken.

Rust

Uzelf: Zorg er voor dat uzelf rustig bent. Katten voelen heel makkelijk stress aan bij hun eigenaar en kunnen dit ook overnemen. Probeer dus genoeg tijd vrij te maken in uw dagelijkse routine om de kat medicatie toe te dienen. Benader uw kat ook op een rustige manier als u zijn medicatie toedient, maar doe dit wel zelfverzekerd.

De kat: Probeer ook de stress voor de kat te vermijden binnenshuis. Pas de omgeving aan en gebruik eventueel hulpmiddelen zoals Feliway (verdamper die je kat kan ondersteunen). Achtervolg je kat niet en probeer de medicatie te geven op een moment dat je kat rustig is.

Medicatieplaats

Katten leggen zeer snel verbanden. Als u vooral naar uw kat gaat om medicatie te geven, riskeert u dat uw kat van u wegloopt als u naar hem toe komt. Dit maakt niet enkel het toedienen van de medicatie een lastiger moment, maar is ook niet zo goed voor de onderlinge band met je kat. Kies daarom 1 plaats in je huis waar je medicatie toe dient, zelfs al is dit bijvoorbeeld in siroopvorm en vindt de kat het lekker om die medicatie in te nemen.

Het kiezen van de juiste plaats helpt veel:

  1. Zorg voor een kleine kamer zodat als de kat gaat lopen je hem snel kan terugpakken en je niet achter hem moet aanrennen. De kamer is best ook goed verlicht.
  2. Zorg voor een stabiele ondergrond om de medicatie toe te dienen. De ondergrond mag ook niet glijden, zodat je kat niet kan uitschuiven en zich bezeren. Gebruik eventueel een anti-slipmat als basis. Plaats daarbovenop nog iets zoals een dekentje, handdoek, … zodat je kat op een zachte, warme ondergrond zit. Vaak zijn het oudere katten die medicatie moeten nemen en zij kunnen al wat ouderdomskwaaltjes hebben. We willen dus vermijden dat het toedienen van medicatie pijnlijk is.
  3. Zorg dat je de kat op een aangename hoogte kan zetten voor jezelf en hem makkelijk kan vastnemen. Afhankelijk van hoe jij het beste werkt, hebben we nog enkele tips
  • Sta je liever stabiel recht? Gebruik eventueel in de badkamer de gootsteen/lavabo. Het is op de juiste hoogte, je kat zit in een kommetje waardoor hij niet makkelijk kan ontsnappen  en er is nog ruimte om een handdoek of dekentje erin te leggen. Je kan ook heel makkelijk in de mond van je kat kijken
  • Zit je liever gehurkt? Gebruik dan een stoel met rugleuning. Zet deze tegen de muur zodat je een hoek maakt waarbij de kat niet weg kan. Of gebruik een zetel met armsteunen. Let wel op dat deze krasbestendig is en stabiel!
  • Zit je liever op de grond? Neem de kat dan bij jou op schoot.
    Gebruik eventueel een kattenzak/dwangzak of een handdoek om je kat in te steken. Je kat krijgt zo een duidelijk signaal dat het medicatietijd is (of eventueel andere handelingen zoals nagels knippen). Hij kan ook niet wegrennen of achteruit gaan, waardoor het een stuk sneller en makkelijker gaat. Voor meer informatie over deze kattenzak/dwangzak, kan u bij ons terecht.

Voorspelbaarheid

Kondig het medicatiemoment ook aan. Katten houden van voorspelbaarheid en appreciëren het enorm als ze weten wat er op hun afkomt. Gebruik hiervoor altijd hetzelfde woord/zinnetje (zoals een commando) en zeg dit ook tegen de kat.

Toediening van de medicatie

Tegenwoordig bestaan er diverse hulpmiddelen om de directe toediening van pillen voor je kat makkelijker te maken:

  1. Doe een beetje boter, olie of margarine over de pil. Dit verdoezelt niet alleen de bittere smaak maar zorgt er ook voor dat je kat de pil makkelijker doorslikt.
  2. Als de pil te groot is, bestaat er een klein apparaatje dat de pil makkelijk in stukjes kan snijden: een tablet splitter. Zeer makkelijk te gebruiken zonder het risico dat de pil verpulvert.
  3. Krijg je de pil maar moeilijk achterin de mond van je kat? Dan bestaat er een pillenschieter. Deze is kleiner dan je vingers waardoor deze makkelijker in de mond van je kat kan. Doe de pil in de pillenschieter en dop hem daarna in vloeibaar eten (confituur, olie, …)
  4. Verstop depil in snoepjes, best met een krokante buitenkant en zachte binnenkant. Doe deze dan in 2, stop de pil erin en duw de 2 helften terug tegen elkaar.
  5. Easypill is een kneedbaar snoepje voor je kat waar je makkelijk pilletjes in kan verstoppen. Geef deze eerst een paar keer zonder medicatie erin zodat je kat niet meteen de link legt tussen het snoepje en de medicatie
  6. Probeer na het toedienen van de medicatie over de keel van je kat te wrijven en wat natte voeding of water aan je kat te geven. Zo vermijd je dat de pil vast blijft steken in de slokdarm.

Wil je proberen de medicatie in de voeding van je kat te geven? Dat kan zeker. Let wel op dat je kat een afkeer kan krijgen van deze voeding (door de bittere smaak van de medicatie die erdoor komt). Als je kat op een speciale dieetvoeding staat, geef dan de medicatie eerst in niet-dieetvoeding. Dit kan gewone onderhoudsvoeding zijn voor katten of zelfs eten voor mensen zoals een blik tonijn, babyvoeding met vlees, … Het moet wel voeding van dierlijke afkomst zijn.

Pillen verpulveren is ook steeds een optie. Je kan deze dan in voedsel doen met een sterke smaak, maar let op dat de kat geen afkeer krijgt voor het voedsel (zie stuk hierboven). Een andere optie is dat je de verpulverde pil mengt met boter, honing of haarballenpasta en op de poot van je kat smeert. Katten zijn zeer netjes en zullen hun poot meteen willen proper maken door jawel, dit op te likken!

Heeft u nog vragen over de genoemde tips? Bent u eventueel op zoek naar één van de hulpmiddelen die hierboven beschreven werden?
Laat ons dan zeker iets weten. We adviseren u graag verder.

Tips & tricks: medicatie bij de kat

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x