Gebitsproblemen bij konijnen

Gebitsproblemen bij konijnen kunnen ernstige gevolgen hebben. Het is daarom zeer belangrijk steeds uw konijn goed te observeren. Eet uw konijn minder dan gewoonlijk of zelfs niks meer? Aarzel niet en contacteer uw dierenarts!

Wat eten konijnen?

Konijnen zijn van nature planteneters of herbivoren. Hun voedsel moet bestaan uit 2 delen: makkelijk verteerbare voeding die alle voedingsstoffen bevat en onverteerbare vezels die zorgen voor een goede darmbeweging. Voor meer informatie over gezonde voeding voor uw konijn kan u terecht op onze website in dit artikel.

Het gebit van een konijn

Konijnen behoren tot de haasachtigen. Dit wil zeggen dat ze achter de snijtanden in de bovenkaak nog 2 extra stiftandjes hebben. Daarnaast heeft een konijn 12 kiezen in de bovenkaak (6 langs elke zijde) en 10 (5 langs elke zijde) in de onderkaak.

Wist u dat de tanden van een konijn hun hele leven lang blijven doorgroeien? Dit kan tot 1 cm per maand zijn. Tijdens het vermalen van het voedsel in de mond zullen de tanden afslijten. Om tandproblemen te vermijden is het belangrijk dat de groei en de slijtage met elkaar in evenwicht zijn.

Veel voorkomende gebitsproblemen

Konijnen hebben een zeer bijzondere calciumstofwisseling. Deze verloopt helemaal anders en veel efficiënter dan bij de mens.

Bij een tekort aan calcium in de voeding zal er ook in het bloed van het konijn een calciumtekort ontstaan. Hierdoor wordt een mechanisme in gang gezet waarbij calcium onttrokken wordt aan de (kaak)botten. Dit proces veroorzaakt botontkalking. Om een calciumtekort te voorkomen is het belangrijk korrels aan te bieden van een goede kwaliteit. Granenmengeling voor konijn bevatten vaak te weinig calcium.
Een voeding met een te hoog calciumgehalte zal ook in het bloed een stijging van calcium veroorzaken. Het teveel aan calcium komt terecht in de blaas en wordt uitgescheiden met de urine. Dit veroorzaakt echter vaak problemen omdat de urine, door het aanwezig calcium, te dik wordt (meer info vindt u hier).

Geef dus NOOIT knaagstenen aan konijnen want deze bevatten te veel calcium. Een voeding van goede kwaliteit bevat alle nodige voedingsstoffen in de juiste verhouding.

Gebitsproblemen bij konijnen

Door een calciumtekort kunnen een aantal problemen ontstaan:

  • Afwijkende stand van de kiezen: de kiezen komen losser te staan in het kaakbot en zullen daardoor geen mooie aansluiting meer vormen. Als gevolg hiervan is er een onregelmatige slijtage van de kiezen waardoor punten kunnen ontstaan die wonden veroorzaken op de tong of in de kaken.
  • Afwijkende stand van de snijtanden: de snijtanden sluiten niet meer mooi aan op elkaar waardoor de snijtanden te lang zullen worden.
  • Tandwortels die in de verkeerde richting groeien: de wortels groeien richting het bot doordat de tegendruk van het bot wegvalt. Hierdoor kunnen botontstekingen en abcessen ontstaan. Daarnaast kunnen ook de traanbuizen ontstoken raken waardoor de ogen tranen en rood zijn.

Niet enkel een calciumtekort kan gebitsproblemen veroorzaken:

  • Afwijkend knaaggedrag: hierdoor is er ongelijkmatige slijtage waardoor punten kunnen ontstaan.
  • Genetische afwijkingen: bij een aantal konijnen is de bovenkaak te kort waardoor de snijtanden van boven en onderkaak niet mooi aansluiten op elkaar. Hierdoor groeien de snijtanden van de bovenkaak naar binnen toe en de snijtanden van de onderkaak naar buiten toe.

Symptomen van gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij konijnen beginnen vaak met vermageren. Dit wordt niet altijd meteen opgemerkt. Het is belangrijk om het gedrag van uw konijn goed te kennen om zo andere symptomen vroegtijdig op te merken:

  • Minder eten of volledig stoppen met eten
  • Kwijlen
  • Oog- en neus uitvloei
  • Verhoogde traanproductie
  • Zwellingen aan de kop door abcessen
  • Maagdarmproblemen zoals diarree
  • Minder of kleinere keutels
  • Slechte conditie en slechte vacht

Wanneer u vermoedt dat uw konijn problemen heeft met het gebit is het belangrijk om uw dierenarts te contacteren voor een afspraak. Hij zal het gebit en de algemene conditie van uw konijn controleren. Omdat de mondholte van het konijn in verhouding erg nauw is en de tong groot, is het soms niet mogelijk om tot helemaal achterin de bek te kijken als het konijn wakker is. Voor een volledig onderzoek van het gehele gebit kan sedatie noodzakelijk zijn. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld haken of punten op de kiezen achterin de bek gemist worden.

Gebitsproblemen bij konijnen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x